home

B&G

  • B&G
  • kinderen
  • kleinkinderen

auto

  • TOY
  • BusCA
  • TOY in 't zand
  • toyota hzj78
  • hzj extreem
  • ons bussie
  • keuze toyota

voorbereiding

  • website
  • kamperen
  • gezondheid
  • documenten
  • proviand
  • gereedschap
  • kaarten en boeken
  • apparatuur
  • gps

FAQ

  • algemeen
  • tips
  • bandenspanning
  • afrika
  • rusland/mongoliĆ«
  • australiĆ«

reizen

gastenboek

  • lezen
  • toevoegen
Dutch World Tour 2020
::
the netherlands
  • algemeen
  • the netherlands
::
reisverslag
Dutch World Tour 2020 :: the netherlands :: reisverslag

 

Samenvatting: een wereldreis van A (lmere) tot (austerlit) Z …

 

… in Nederland. In Nederland? Jazeker. In amper twee weken tijd reden we door Nederland langs dorpen, buurtschappen en weggetjes met namen van buitenlandse steden en gebieden. Een tocht die werd bedacht door CAMPERSTOP.com en is uitgeven in een handzaam boekje: Nationale Camper Rally 2020, Op wereldreis in Nederland.

 

Nationale Camper Rally 2020

 

Je doet 21 wereldplaatsen aan met een totale lengte van 800 kilometer. De campers mogen niet langer zijn dan 9 meter en niet zwaarder wegen dan 4 ton. De rally-opdrachten hebben we niet uitgevoerd. Ons ging het om de wereldreis-zelf.

 

NL 0920 000 De route int boekje

 

Zo zit dat dus…

Natuurlijk kun je de hele rit van dag tot dag volgen in het onderstaande. Veel wereldreisplezier daarbij.

 

 

Vrijdag 11 september 2020 - Een aanloopje

 

Begin van de middag boodschap in Westzaan. In Haarlem zien we Toos en Ine na een hele lange coronapauze eindelijk terug. Elkaar overnieuw ontdekken, heerlijke gesprekken, hapje, drankje. In Muiden eten we bij de sluis en in Almere vinden we bij Henk&Marianne een hartelijke ontvangst. Long time, no see.... Nog steeds bergen wereldreis- (en andere) ervaringen uit te wisselen. Rustige BusCA-nacht voor hun huis.

 

Zaterdag 12 september 2020 - Daar gaan we: Frankrijk om te beginnen

 

Overdadig ontbijt met Henk en Marian. Met wereldreis-boekje worden we uitgezwaaid. Snelwegen uitgeschakeld navigeren we via kleine routes naar Frankrijk (bij Harderwijk, Wierden). Frankrijk? Jazeker! Ooit landde hier een Franse ballonvaarder, zo wil het verhaal.

 

NL 0920 013 TT huizen veenbaronnen blokzijn

 

Via de Flevo- en NOP-polder (en koffie met appelgebak) zijn we rond lunchtijd in Blokzijl. Een ieniemienie stadje met ieniemienie huisjes met rode puntdaken. Bij de knusse haven staan statige panden uit de 17e eeuw van rijke veenhandelaren. Cononaproof terras. Lunch.

Rondje gewandeld en door naar Muggenbeet dat midden in NP Weerribben-Wieden ligt. Kleine camping aan een plas met rietkragen en gras op veengrond. En daar moet je echt niet zomaar oprijden, maakt de verbolgen beheerder duidelijk. 

Heel veilig, mooi en rustig staan we uiteindelijk op de P van de camping. De culinaire verrassing is groot als we ‘s avonds eten in restaurant Geertien met ook weids uitzicht op de weidevelden en de vaart waar bootjes graag aanleggen bij dit goede restaurant. Heerlijke nacht.

 

Zondag 12 september 2020 - Onderbreking wereldreis

 

We hebben de lader van de e-bike thuis laten liggen. Om elf uur maken we een Utrechtse uitstap. Daar genieten we van onze eigen douche, lunch en zien we hoe Max Verstappen met stoom uit de oren wegwandelt van zijn jammerlijk gestrande RB16. Om half zeven nestelen we ons weer bij Geertien voor een geweldig diner.

 

Maandag 13 september 2020  - Fietstocht door de Weerribben-Wieden

 

Giethoorn en andere waterdorpen, heet het grootste deel van de fietsroute (54 km). Het is heerlijk fietsen op deze warme nazomerdag. We snuiven zomers geuren op, net gemaaid en ingekuild gras, vleugen mest en moeras. We eten een uitsmijter in (Het wapen van) Utrecht en drinken een cola in (het) Venetië (van het Noorden, Giethoorn). 

Over een prachtig vlonderpad wandelend leren we over de Weerribben en de Wieden, het laagveenmoeras, het beheer en ook over hoe de mensen hier ploeterden bij de winning van het laagveen. Door deze menselijke activiteit ontstond dit prachtige cultuurlandschap. Jammer, het informatiecentrum is gesloten.

Ook deze dag sluiten we waardig af op het terras van Geertien. En dan natuurlijk: knus in de bus.

 

Dinsdag 14 september 2020 - Muggenbeet, Nederland, Zürich en het Friese buitenland

 

Al snel is het lekker warm in de zon. Tot een uur of elf genieten we daarvan. Dan rijden we naar Nederland, een piepklein buurtschapje in de Weerribben. En inderdaad, zoals aangekondigd in het routeboekje, het naambordje is verdwenen. Heerlijke tocht over smalle wegen door het bijzondere landschap. Kleine molentjes hier en daar, boerderijtjes met rieten daken en natuurlijk de alom tegenwoordige fietsende toeristen. In Wolvega bezoeken we reisvrienden Bertus en Jansje.

 

Na de boodschappen in Joure en een BusCA-lunch in Sneek besluiten we toch maar even een stukje snelweg te rijden. Om in Zürich (bij de Afsluitdijk) te komen stuurt onze navi ons eerst nog een flink eind om. Maar daar is het dan, dat kleine dorpje aan de dijk bij de Waddenzee.

 

NL 0920 075 TT de stiennen man

 

Bij Harlingen kijken we uit over de drooggevallen wadden en staren we omhoog naar de Stiennen Man. Zo trekken we via Tzumarrum langs Finkum en Holwerd, door Foudgum naar Dokkum. Dokkum, berucht vanwege Bonifatius die hier jammerlijk aan zijn eind kwam en bekend als keerpunt in de Elfstedentocht.

Op de boerencamping De Terp vinden we stilte, mestgeur en weidsheid. Met een wijntje en boerenkool met worst wachten we de afkoeling af. Het zijn de muggen die ons uiteindelijk naar binnen jagen.

BusCA staat voor het eerst in vol ornaat. Dat is: dak open en luifel uit. Vannacht slapen we op het bovenbed.

 

Woensdag 16 september 2020 - Abel Tasman en Bombay

 

In Dokkum vindt G in een botenbedrijf toch nog een paar dingen van zijn gading. Dokkum is een prachtig stadje. In het centrum zitten de terrassen aan het water vol met toeristen. We memoreren ons eerder verblijf hier met broer en schoonzus.

We trekken noordwaarts naar Lauwersoog. Via het mooie natuurgebied Lauwersmeer, rijden we Groningen binnen. Onderweg lunchstop bij een viskraam in Zoutkamp. Broodje haring en kibbeling.

In zuidelijke richting trekken we door het Groningse platteland. In Lutjegast vinden we het Abel Tasman museum gesloten. Het dorp is wat trots op hun beroemde zoon, de ontdekkingsreiziger van Australië. Op naar Bombay nu. Het is heel dichtbij, maar asfaltwerkzaamheden dwingen ons vele kilometers om.

Via kleine weggetjes zwerven we naar het uiterste noordoostelijke deel van Groningen en van Nederland. Via plaatsjes die ooit de kustlijn vormden. Want ook hier wist Nederland land te winnen. Vlak voor Roodeschool vinden we een mooie en gastvrije camping. De boerenfamilie verdient de kost inmiddels met het toerisme. Prachtig ruime plekken, goed sanitair en een aardige verzameling campers en caravans met grijze duifjes. Pasta uit eigen keuken.

 

Donderdag 17 september 2020 - De Noordkaap, Polen, Napels, Denemarken en Amerika

 

En weer kijken we uit over de Waddenzee. Deze keer vanaf het meest noordelijke puntje van het vasteland van Nederland, de Noordkaap. Mooi monument is er en een informatiebord over een Engels bommenwerper, die in dit gebied verdween.

Langs de Eemshaven rijden we op zoek naar het piepkleine buurtschap Polen. Het is een smal weggetje en gelukkig is er een naambordje.

 

NL 0920 104 TT spijk

 

Iets zuidelijker genieten we van Spijk, een klein oud dorpje. Het centrum bestaat uit een kerkje met een rondgracht. In een keurige cirkel staan de huisjes van rode steen er omheen. Er bovenuit glorieert een molen.

We wijken van de wereldreis af om een stukje te rijden van een speciale route: Scheuren door Groningen. Het gaat langs plaatsen waar de meeste schade aan huizen is veroorzaakt door de bevingen.

Napels, ook weer een klein buurtschap, ligt vlakbij Scheemda. Dan op weg naar Denemarken, dat gevormd wordt door een handjevol boerderijen. Mooie route langs het Slochterdiep.

Zuidelijk van Groningen rijden we westwaarts om dan richting Roden af te buigen. Want daar in de buurt is het recreatiegebied Amerika. Check.

Bij Roden vinden we een prima plek op een camping. Er is niemand en het toiletgebouw is gesloten. De enige andere kampeerder vertelt, dat we ons een dag tevoren via het internet hadden moeten aanmelden. Tja, dat is niet besteed aan avonturiers als wij zijn. Morgen zien we verder.

 

Vrijdag 18 september 2020 - Petersburg, Moskou, Canada, Engeland, Lissabon

 

Om tien uur vertrekken we. Over kleine wegen en langs vaarten zwerven we naar Petersburg. Aan de andere kant van een klein stroompje vinden we ook Moskou. Zo dat was Rusland, nu op weg naar Canada. Ergens in het Drents-Friese Wold vinden we uiteindelijk het gezochte naambordje aan de lange smalle bosweg. Bekend terrein is dit. In mei fietsten we hier anderhalve week rond.

Vlak bij Ruinen rijden we op Engeland, een smal pad. Vlak ernaast ligt zowaar Lissabon. In het dorp lunchen we gezellig op een terras waar het goed bevolkt is.

We hebben tickets geboekt voor “Westerbork”. In het dorp Westerbork strijken we neer op landgoed Börkerheide. Deze camping doet mee aan een (landelijk) experiment. Er is een, zeg maar, toegangscomputer. Je kiest een beschikbare plek en betaalt online. Ook op een terras in het dorp, waar we heen fietsen, gaat het er digitaal aan toe. Menukaart inscannen, drankje kiezen, betalen en niet veel later wordt je bestelling gebracht. Efficiënt en heel coronaproof natuurlijk. Maar niet zo gezellig. Paar boodschappen en terug knus in de bus met wijntje, hapje, soepje.

 

Zaterdag 19 september 2020 - Kamp Westerbork, Siberië, Marokko, de Krim

 

Koud begin van de dag. Douches met drukknopjes. Ook hier heeft met een coronaproof systeem bedacht. Zo reguleer je het menselijk verkeer in het toiletgebouw.

 

NL 0920 136 TT cononaproof

 

In de bossen bij Hooghalen ligt het herdenkingscentrum van kamp Westerbork. We zijn een half uur te vroeg. De tickets hebben een tijdsframe. Koffie met iets erbij en dan wandelen we rond op de indrukwekkende tentoonstelling. De (bewegende) beelden, de stemmen, de gezichten, de verhalen en al de spullen, die verwijzen naar ruw verstoorde en verloren levens…

 

Vanwege 75 jaar bevrijding, wordt ook het verhaal van de teruggekeerde slachtoffers verteld. Schaamtevol lezen we hoe deze mensen in de kou stonden. Hoe verlaten moeten ze zich gevoeld hebben. De onvoorstelbaarheid overleven is een diep indringende ervaring en dat werd niet begrepen “thuis” in Nederland.

 

Drie kilometer is de wandeling naar de plek waar het voormalig kamp was. Het is mooi en stil in de bossen. Van het kamp zelf is niet veel over. Het commandantshuis staat er nog. Het staat in een glazen omhulsel om de tand des tijds te doorstaan.

 

NL 0920 146 TT eind spoor westenbork

 

Het herdenkingsmonument, de omhoog gebogen rails, een wagon en de steentjes met de duizenden sterren... Het vormt een blijvende herinnering aan die gruwelijke periode in de geschiedenis alsook een waarschuwing voor de donkere kanten in de mens.

 

Vervolg van de wereldreis, die zo nu en dan op een ware puzzeltocht lijkt. We weten waar we moeten zijn, maar de uitdaging is om er via kleine weggetjes te komen. Zo ook op route naar het Stieltjeskanaal (in de buurt van Coevorden), waar ook een camping met een bistro zou moeten zijn. We stuiten we op een wegblokkade en hebben direct associaties met de coronatrip in Argentinië. Hier geen gezondheidschecks, maar wel informatie over de omweg. Verderop is een rally gaande. Als om de blokkadebemanning te ondersteunen scheurt een auto in de verte over een beboomde kaarsrechte weg.

Via veel extra kilometers bereiken we de gezochte camping. En pech. Vanavond, alleen vanavond, is de bistro gesloten. Puh.... Verderop is een mini-camping die ons niet bekoort. Voorbij Coevorden dan maar. Dat is ook de richting van onze wereldreis. Mini boerencamping de Eikenzoom, dat wordt ‘m vanavond. De eigenaar moet gebeld worden, hij stuurt een tikkie en wij kiezen een plekkie. Waar zou je zijn zonder internet. Contactloos is het wel op deze manier.

Ook geeft hij een restaurantadvies in Gramsbergen vijf kilometer verderop. Maar we zijn er even klaar mee. Het is tegen zevenen. Dat wordt erwtensoep-uit-blik. Er staan een paar andere kampeerders en achter het kampeerterrein is een groot veld met medicinale taxusstruikjes. Het internet is oké, dus da’s handig. Weer een flinke afkoeling in de avond na een mooie rustige zonnige dag.

 

Zondag 20 september 2020 - Van de Krim naar de Sahara

 

De route was deze keer eenvoudig genoeg. Maar we stuiten op een bruggetje over de Overijsselse Vecht dat onze BusCA te zwaar en te hoog vindt! Via grotere wegen komen we dan toch echt aan bij De Sahara, een zandverstuiving in het mooie bosgebied bij Ommen.

Aan de Overijsselse Vecht vinden we een ruime plek op de kleine camping: Anna’s Hoeve. Ook hier het vertrouwde beeld: grijze stelletjes en overal twee (e-) fietsen voor de caravan of camper. Rustigjes...

 

NL 0920 166 TT bg bij Sahara

 

We maken een niet al te lange fietstocht door de bossen naar de Sahara en langs maisakkers. We verkennen het centrum van Ommen en pikken een terrasje. Thuis lummelen we wat. Om de dag af te ronden fietsen we terug naar het dorp waar we prima eten op een gezellig terras met uitzicht op rivier en molen.

 

Maandag 21 september 2020 - Madrid, Engeland, uptempo naar Rome en Bern

 

De wereld wacht. Madrid is heel dichtbij. Foto en dan rijden we een groot deel van de schitterende Sallandroute. Prachtige rustgevende landschappen waar de herfst meer en meer grip op krijgt. We ronden Apeldoorn, zwaaien even naar Paleis het Loo, lunchen een “twaalf uurtje”. Buurtschap Engeland gevonden.

En dan gaan we er even voor zitten. Via snelwegen naar de Betuwe want daar gaan we op zoek naar Rome. Qua navigatie is dit even een rustuurtje. Vlakbij Rossum vinden we een bordje dat verwijst naar Rome. Dat voldoet. Door de Betuwe zwerven we verder. Bij Ammerzoden staat het kasteel Nederhemert, waarvan we door de omringende begroeiing slechts enkele glimpen opvangen. Daar is Bern. Het bestaat uit 800 meter onverharde weg. En dat roept heel wat TOYse gevoelens op.

 

Nog één laatste buitenlandse stad rest. Maar eerst is het tijd om nog wat van het mooie weer te profiteren. We rijden Brabant in. In het NP De Loonse en Drunense Duinen vinden we een prima onderkomen op de Schaapskooi, een kleine boerencamping. We maken kennis met Frans en Tine, collega wereldreizigers. Zij echter verkenden de wereld met een zeilboot. Nu trekken ze rond in een klein VW campertje. Heerlijk, het wordt bijna een echte wereldreis.

Op de fiets naar Drunen, waar we heerlijk Italiaans eten in het centrum. We slapen weer een frisse nacht.

 

Dinsdag 22 september 2020 - Rondje Loonse en Drunense duinen

 

Na het ontbijt kletsen we met Tine en Frans. Om twaalf uur fietsen we weg. Heerlijk weer is het en de route in het Nationale Park is prachtig. We zien de zandverstuivingen, ruiken de bossen en toeren door Brabantse dorpjes. Op een zonnig en vol terras in Loon op Zand lunchen we. In het piepkleine en schilderachtige Giersbergen ronden we de rit af met een drankje.

Rustuurtje op de camping en dan fietsen we weer naar Drunen voor een prima avondhap “aan de overkant”.

 

NL 0920 206 TT busca op cs

 

Woensdag 23 september 2020 - Austerlitz (Klein Zwitserland, Oud Londen), Utrecht

 

Het regent even, maar dan breekt de zon alsnog door. Vuilwatertank en wc geleegd en via snelwegen noordwaarts. Fotostop bij Klein Zwitserland (restaurant) en rondje Austerlitz (bekijken B’s aanstaande woning). Deze bijzondere trip ronden we af in stijl: een geweldige lunch in Oud Londen.

 

NL 0920 214 TT oud londen

 

Niet veel later parkeren we BusCA op onze oprit! Toch even iets beleefd van onze hobby: wereldreizen. Zelfs het weer deed mee.

En dan nu gewoon weer wennen in een wereld waar de coronabesmettingen weer stevig oplopen. Zucht...